Blog

Otok desni – zašto se javlja i kako ga rešiti

by October 25, 2021

Desni (gingiva) predstavljaju deo sluzokože u usnoj duplji koja okružuje svaki zub. Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, bez prisutnog otoka i bez krvarenja. Ukoliko su oko zuba prisutni otok desni, crvenilo, krvarenje, gnoj ili bol, tada govorimo o zapaljenju desni. Postoje razni uzroci zbog kojih može doći do ovih promena na desnima, kao i različita rešenja za ove probleme.

Otok desni oko zuba kao posledica prisustva bakterija

Kada je na zubima i desnima prisutan zubni kamenac i meke naslage, tada je prisutan i veliki broj bakterija. Bakterije izazivaju zapaljenje desni, pa samim tim i njihovo oticanje. Ovo ne mora uvek da bude bolno stanje, ali su takve desni često vrlo crvene i lako krvare na dodir. Ovo stanje se relativno lako rešava – detaljnim čišćenjem zuba kod stomatologa kao i pravilnim održavanjem higijene kod kuće.  Pacijenti se često brinu da li će skidanje kamenca oštetiti njihove zube, ali ovo je zabluda. Čišćenje kamenca ne može da ošteti zube. Mnogo je veća šteta kada kamenac izaziva upalu desni, jer će ova upala uticati na povlačenje desni, odnosno doći će do razvoja paradentoze.

Izvor: https://smartmouth.com/articles/blog/3-causes-remedies-bleeding-gums/

Otok desni kao posledica infekcije džepa

Kod pacijenata koji imaju parodontopatiju (paradentozu), dolazi do povlačenja nivoa desni i nivoa kosti oko zuba. Tada kažemo da su oko zuba prisutni džepovi. Ovo stanje zuba je mogće održavati i negovati u toku godina tako da paradentoza ne napreduje velikom brzinom. Ukoliko se ovo stanje ne održava, odnosno ukoliko se u džepovima oko zuba nakupe bakterije, tada dolazi do otoka unutar parodontalnog džepa. Osim otoka i krvarenja, u ovim situacijama je često prisutan i jak bol, kao i gnoj. Tada je potrebno da se što ranije javite svom stomatologu kako bi se uradila kiretaža odnosno evakuacija sadržaja iz parodontalnog džepa.

Otok desni  u delu korena zuba

Zapaljenje živca unutar zuba može da dovede do otoka desni u predelu tog zuba. Ovaj otok može biti veći i u nekim slučajevima može postati vidljiv i spolja na licu. Uz ovaj otok često se javljaju i bol i crvenilo.

Postoji i druga vrsta manjeg otoka koji je jasno lokalizovan, podseća na malo veću bubuljicu i naziva se fistula. Kada postoji zapaljenski proces na vrhu korena zuba, fistula može da nastane u tom delu desni. Ona predstavlja komunikaciju zapaljenja sa spoljašnjom sredinom i na tom mestu se zapaljenje zapravo prazni, te zbog toga ne dolazi do velikog otoka koji je vidljiv spolja. Često se može videti beličast sadržaj koji izlazi na tom mestu.

Zbog velikog broja baterija koji je prisutan oko korena ovog zuba, ovom stanju treba odmah ozbiljno pristupiti. Veoma je važno da se ovo zapaljenje ukloni, kako bi se iz organizma uklonilo žarište. Na osnovu pregleda i analize rtg snimka, stomatolog treba da proceni da li je ovaj zub moguće lečiti i na taj način ukloniti infekciju, ili je zub neophodno izvaditi. Kada se radi lečenje zuba, najčšće se fistula na desnima zatvori i nestane već nakon nekoliko dana.

Oticanje desni kao posledica iritacije 

Iritacija desni može da nastane kada je na zubu prisutan karijes ili neadekvatna plomba. Takođe preširoki rubovi navlaka, faseta ili mostova imaju isti uticaj. Desni na ovom mestu otiču i krvare. Celo stanje dodatno otežava i hrana koja se na ovim mestima zadržava. Oticanje desni kao posedica iritacije se rešava uklanjanjem te iritacije. To znači da će popravkom zuba, zamenom neadekvatne plombe ili zamenom neadekvatne navlake nestati i otok desni.

Oticanje desni kao posledica povrede

Povreda desni može da se dogodi prilikom pranja zuba ili prilikom žvakanja. Oštra korica hleba ili kost od ribe mogu lako da oštete sluzokožu. Na mestu povrede se pored otoka vidi i mala ogrebotina. Ovo stanje nije opasno za desni i uglavnom prolazi samo od sebe u roku od par dana. Povreda desni koja nastaje kao posledica udarca u predelu usta je ozbiljnije stanje. Desni na tom mestu mogu da krvare i da budu nagnječene. U slučaju ove vrste povrede, potrebno je da se u što kraćem roku javite stomatologu kako bi se utvrdilo da li je došlo i do povrede zuba.

Oticanje desni kod virusnih infekcija ili alergija

U sklopu nekih virusnih infekcija može se pored opštih simptoma (temperature, malaksalosti, respiratornih simpotima) javiti i oticanje desni. Ovo stanje je prisutno oko više zuba, ponekad čak i oko svih zuba. U ovakvoj situaciji je potrebno da svom lekaru ili stomatologu navedete koje sve simptome imate i da se u skladu sa tim prepiše odgovarajuća terapija, koja će pored uticaja na  opšte simptome imati uticaj i na smirivanje simptoma na desnima. U slučaju alergijske reakcije, terapije koju lekar prepiše radi smirivanja svih simptoma, uticaće i na smirivanje simptoma na desnima. 

Oticanje desni zbog disanja na usta

Kod osoba koje imaju problem sa disanjem na nos, desni otiču kao posledica učestalog disanja na usta. Ovaj otok se javlja oko prednjih zuba, na mestu gde su desni pod direktnim uticajem vazduha koji se udiše. Ovaj problem nije moguće rešiti dok se ne reši prohodnost nosa. Ono što može da pomogne u ovoj situciji je detaljno održavanje oralne higijene kako hrana i bakterije ne bi dodatno uticale na uvećanje desni, kao i unos veće količine vode u toku dana.

Oticanje desni u trudnoći

U toku trudnoće, zbog uticaja hormona, desni mogu biti uvećane. Ovo uvećanje može biti blago, ali u nekim slučajevima može biti i značajno. Uz uvećanje desni prisutno je i krvarenje koje se dešava i na najblaži pritisak. Ukoliko u toku trudnoće primetite da vam desni krvare i otiču, potrebno je da se javite svom stomatologu koji će detaljnim čišćenjem svih zuba olakšati ovo stanje i pomoći da se otok i krvarenje smanje. Obroke u toku dana treba grupisati na tri ili četiri obroka posle kojih ćete oprati zube. Savetuje se da se izbegava grickanje hrane po malo u toku celog dana. Nakon porođaja i stabilizacije hormona u organizmu, desni će se vratiti na svoje pređašnje stanje.

Iako su desni veoma osetljiva struktura i lako otiču,krvare ili zabole, one sa druge strane poseduju veliku moć regeneracije. Čim se ukloni uzročnik problema, desni vrlo brzo mogu da povrate svoj pređašnji izgled. Oticanje desni treba shvatiti ozbiljno, najviše zbog toga što ukoliko se ova vrsta zapaljenja ne reši na vreme, ono prelazi u hroničan proces odnosno u paradentozu. Kada desni počnu da se povlače u okviru paradentoze, one se više ne mogu vratiti na pređašnji nivo.

Izvor

Najčešća pitanja o nicanju zubića kod dece

by October 24, 2021

Najčešća briga roditelja u početku je da njihovo dete nije gladno. Vremenom se pojave neke nove nedoumice vezane za rast i razvoj njihove bebe, a sve je više i onih roditelja, koji se pitaju kada će već, konačno, bebi da iznikne prvi zubić?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti, jer vreme nicanja prvih zuba je, vrlo često, nasleđem uslovljeno. Najčešće, prvi zubić niče između šestog i osmog meseca života bebe, mada ima i slučajeva da je kod sasvim zdrave bebe, prvi zub izašao već sa tri meseca, dok se drugoj  pojavio, tek, sa 18 meseci. Naravno, na nicanje zubića utiču, sem onih naslednih, i mnogi drugi faktori.

Bitno je znati, da deca u svoje prve tri godine života dobiju svih 20 mlečnih zuba!

Kako da znamo da bebi niče zubić?

Ponašanje beba prilikom nicanja zuba je različito. Ne očekuju se neki veliki problemi prilikom nicanja zubića. Najčešći problemčići se razvijaju tek prilikom nicanja kutnjaka, mada ima slučajeva kada su se tegobe javljale i ranije.

 • Često roditelji vrlo rano, negde oko 3 – 4 meseca života svoje bebe, primete obilno lučenje pljuvačke. To ne mora uvek biti i prvi znak predstojećeg procesa nicanja zubića.
 • Sluzokoža na mestu izbijanja budućeg zuba je natečena, napeta i bolna
 • Blagi porast temperature (do 38.5°C u guzi ili do 38°C pod pazuhom) – ukoliko se pojavi veća temperatura, obavezno se javite dečjem lekaru – pedijatru!!! 
 • Ponekada se na mestu izbijanja zubića pojavi manji hematom (masnica)
 • Plačljiva, razdražljiva, neraspoložena
 • Slabo spava, često se budi
 • Beba grize sve što joj dospe u usta
 • Odbija da jede
  Za sve nedoumice vezane za dete, koje su Vam sumnjive, obavezno se javite svom pedijatru, koji će najbolje znati o čemu se, konkretno radi.

  Kojim redosledom niču zubi?

  Najpre, negde oko 6 – 9 meseca, bebi prvo niču dva središnja sekutića u donjoj vilici. Nekoliko meseci kasnije, niču i gornji sekutići. Sva četiri u vremenskom periodu od po mesec dana. Sekutića ima ukupno osam (četiri u donjoj i četiri u gornjoj vilici). Prosečna beba od godinu dana ima 6 zuba (dva u donjoj i četiri u gornjoj vilici). Nakon ovog perioda, sledi kraća pauza u trajanju od par meseci, posle koje naglo izbija novih šest zubića jedno za drugim (dva preostala sekutića u donjoj vilici i četiri „prva“ kutnjaka). Posle pojave „prvih“ kutnjaka(predkutnjaka), ponovo sledi kraća pauza, nakon koje počinju da se razvijaju očnjaci, između sekutića i predkutnjaka. Ovaj proces traje do druge polovine druge godine.Na kraju procesa nicanja zubića, još izniču preostala četiri „druga“ kutnjaka, smeštena iza predkutnjaka. Ceo proces traje najdalje do treće godine života.
  • Prvi sekutići izniču oko 7 meseca života
  • Drugi sekutići oko 8 meseca
  • Očnjaci od 14 – 20 meseca života
  • Prvi kutnjaci („četvorke“) od 11-18 meseci
  • Drugi kutnjaci („petice“) od 19-30 meseciDogađalo se da se beba već rodi sa jednim zubom tzv „natalni zub“, ali takve pojave su izuzetno retke.

   Kako olakšati ovaj proces?

   Saveta je mnogo!Onaj najvažniji je da svakako posetite dečjeg stomatologa, koji će Vam najstručnije moći pomoći i dati najbolji savet.Ono što možemo i sami da uradimo je sledeće:
 •  Dati detetu ohlađenu (ne i zaleđenu) glodalicu iz frižidera (hladna glodalica prija bolnim desnima, a žvakanje poboljšava cirkulaciju desni, ublažava bol i osećaj napetosti, te pomaže nicanju zubića)
 • Dozvolite bebi da glođe šta želi, ali izbegavati lako lomljive predmete koji bi mogli da povrede ili dovedu bebu u opasnost
 • Neke bebe vole da žvaću tkaninu (ćebence, plahtu, benkicu,…)
 • Dati bebi koricu hleba (ako je do sada jela hleb) da žvače
 • Ne davati pretoplu hranu bebi
 • Izbegavati upotrebu sokića i hrane jakog ukusa
 • Ako dete odbija da pije mleko (da sisa) dati mlak ili hladan čaj
 • Utrljajte prohlađen blagi čaj od kamilice ili žalfije u desni – smanjuje bol i napetost
 • Često prati igračke koje beba može staviti u usta

Najčešća pitanja u klubu o nicanju zubića kod beba:

Kako bebi da ublažimo tegobe za vreme nicanja zuba?

– Nekoliko meseci pre pojave zubića, beba počinje da balavi. Neposredno posle izbijanje prvog zuba, balavljenje se intenzivira i počinje nelagodnost u nabreklim desnima u vidu svraba, pa i bola.

Ona traje sve dok bela krunica ne proviri iz desni. Da bi ubrzala ovaj proces, beba ima potrebu da grize. Zato joj treba dati čistu gumenu „glodalicu“, a povremeno, naročito pred spavanje, možete joj premazati desni anestetskim rastvorom za ublažavanje bola, mada u tome ne treba preterivati. Nije dobro da stalno žvaće koru hleba, jer to doprinosi kvarenju zuba.

Da li je normalno da nicanje zuba prati povišena temperatura?

– lako pri izbijanju zuba temperatura može biti lako povišena (obično ne preko 38° C), to nije tako česta pojava kao što se misli, pa se, neretko, previdi infekcija koja treba da se leči. Naročito slične simptome kao kod nicanja zuba može da da upala srednjeg uva, o čemu treba voditi računa.

Moja beba se rodila sa zubom. Da li da ga vadimo?

– Desi se da se beba rodi sa zubom, ali on nije „pravi“, slabo je fiksiran u desnima i kad-tad će ispasti. Da ga beba ne bi udahnula, bolje je da ga stomatolog što pre izvadi. Na njegovom mestu će redovno da nikne mlečni zub kada za to dođe vreme.

Moj sin će uskoro da napuni godinu dana, a još nema nijedan zub. Kada će nići?

– Nije neobično da zubi krenu da niču tek u drugoj godini, ali na kraju, uglavnom, sve bude kako treba. Izostanak nicanja mlečnih zuba posle prve godine je veoma redak, a ukazuje na urođene nepravilnosti u broju ili, čak, nedostatak svih zuba.

Kada bebi da počnem da perem zube?

– Da bi zubići bili zdravi, potrebno je da se ujutru i uveče izbrišu mokrom gazom. Četkicu za zube počnite da koristite tek kad beba dobije više zubića u nizu (krajem prve i početkom druge godine).

U prvo vreme zube perite samo vodom. Važno je da ih čistite pravilno, a to znači da pet puta pređete svaki zub od desni do grizne površine i sa spoljne i sa unutrašnje strane. Za pastu je u prve tri godine rano, jer malo dete ne ume da ispere usta.

Da li treba popravljati mlečne zube ako su zahvaćeni karijesom?

– Treba. Tačno je da će oni jednog dana da ispadnu, ali dotle treba da „čuvaju mesto“ za stalne zube, pa ih, kada su bolesni, treba lečiti, a ne vaditi, osim u slučaju da za-paljenje zahvati kost, što se ne očekuje kod odojčeta. Najveći neprijatelji mlečnih zuba su cucla „laža“ i uspavljivanje uz flašicu slatkog napitka (mleka ili soka). Oni pogoduju razmnožavanju bakterija u ustima koje izazivaju zubni karijes. Osim toga, cucla može da deformiše desni, pa je treba izbegavati ukoliko je moguće.

Mojoj ćerkici su se pojavile bele mrlje na zubićima. Da li da se javimo stomatologu?

– Obavezno je odnesite kod stomatologa i to dečijeg. Bele i sive mrlje su mesta demi-neralizacije zubne gleđi pod dejstvom kiseline koju produkuju bakterije „gosteći se“ ostacima hrane i šećerom na površini zuba. Bakterije u bebina usta dolaze bliskim kontaktom iz usta osobe koja je neguje, najčešće majke. Brigom o zdravlju svojih zuba, indirektno štitite i zube svoga deteta! Ako se gleđ u većoj meri istopi, postoji opasnost od nastajanja tzv. cirkularnog karijesa, opasnog oboljenja koje može u roku od nekoliko nedelja da uništi sve mlečne zube! Doktor će preduzeti mere zaštite zuba od demin-ralizacije koje podrazumevaju prisustvo minimalnih količina fluorida na površini zuba.

Da li je obavezno da dete nasledi od roditelja „loše“ zube ako ih oni imaju?

– Nije. Ni vi se niste rodili sa „kvarnim“ zubima, ali su se oni razboljevali zbog nepravilne nege. Da bi vaše dete izbeglo tu sudbinu, treba da se pridržavate sledećih saveta:

KAKO SPREČITI KARIJES KOD ODOJČETA I MALOG DETETA?

– Redovno mu održavajte higijenu usne duplje od rođenja;

čistite mu mlečne zube svakog dana;

nemojte stalno držati dete na dojci, niti mu davati da se igra flašicom;

nemojte ga uspavljivati flašicom sa mlekom ili sokom. Ako baš mora da je drži u ustima dok ne zaspi, sipajte u nju nezasladenu vodu;

nemojte mu davati koru hleba da bi ublažilo tegobe pri nicanju zuba, već gumenu glodalicu;

nemojte ga po ceo dan hraniti, neka ima potreban broj obroka, između kojih ne jede ništa;

dajte mu četkicu za zube da se igra, kako bi se naviklo na nju;

održavajte redovno higijenu svojih zuba;

vodite dete kod stomatologa na redovne kontrole bar dva puta godišnje;

ukoliko stomatolog preporuči, dajte mu redovno tabletice fluora.

Da li bebi da dajem tabletice fluora za zube?

– Uprkos kontroverznim stavovima stručnjaka, Svetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje ovaj način prevencije karijesa. U većem delu Srbije zemljište i voda su siromašni fluorom. Pošto se vodovodska voda kod nas, za sada, ne fluoriše, savetuje se preventivno davanje fluora deci i to: od navršene druge godine 0,25 mg dnevno, od navršene četvrte godine 50 mg dnevno, a od navršene sedme godine 1 mg dnevno uz korišćenje zubnih pasti sa fluorom. Ako vaša beba pije vodu u kojoj nema dovoljno fluora, posavetujte se sa pedijatrom ili stomatologom.

Izvor

5 mitova o tečnosti za ispiranje usta

by October 24, 2021

Tečnosti za ispiranje usta doprinose zdravlju vaših zuba i desni, ali samo ako ih koristite na pravilan način. Ljudi često upotrebljavaju ova sredstva ”zato što tako treba”, iako ne znaju osnovne informacije o njima. Sa druge strane, veliki broj ljudi ih ne uvrštava u svoju svakodevnu rutinu održavanja oralne higijene. Ovo su osnovne informacije i mitovi o tečnostima za ispiranje usta.

1. Upotreba tečnosti za ispiranje usta može da zameni pranje zuba

Netačno. Ove tečnosti predstavljaju pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene. Pranje zuba četkicom i pastom mehanički uklanja najveći deo mekih naslaga i bakterija sa zuba i desni. Upotreba međuzubne (interdentalne) četkice čisti nepristupačne delove između zuba. Tečnost za ispiranje usta služi da doprinese smanjenju broja bakterija u ustima nakon pranja zuba. Takođe, smanjuje se prijemčljivost zuba za formiranje novih naslaga (plaka) nakon pranja zuba. Ova sredstva uvek možete koristiti kao zamenu za pranje zuba kada niste u situaciji da obavite temeljnu higijenu, kako biste smanjili mogućnost nastanaka karijesa ili upale desni.

2. Tečnosti za ispiranje usta leče loš zadah

Takođe netačno. One mogu da vam privremeno olakšaju loš ukus u ustima ili da zamaskiraju loš zadah, ali ne mogu da ga otklone. Važno je otkirti šta je tačan uzrok lošeg zadaha i na taj način rešiti problem. To može biti pokvaren zub, naslage na jeziku ili loše stanje desni. Takođe, upotreba određenih lekova ili prisutna oboljenja organa za disanje i vranje mogu da uzrokuju loš zadah.

3. Sva sredstva za ispiranje usta su ista

Postoje dve osnovne grupe ovih sredstava. To su kozmetička i terapeutska. Na kozmetička mislimo kada govorimo o pomoćnim sredstvima za smanjenje plaka i broja bakterija u ustima. Ona će ostaviti osvežavajuć ukus u vašim ustima. Terapeutska su ona koja će vam najčešće prepisati stomatolog, a služe za lečenje nekog određenog stanja ili problema. Njih ne bi trebalo da uzimate na svoju ruku.

4. Tečnosti za ispiranje usta su bezopasna

Postoje terapeutska sredstva koja će vam uticati na loš ukus hrane u ustima. Takođe, neka od tih sredstava prebojavaju jezik i sluzokožu. Tečnosti su namenjene za ispiranje usta, tako da slučajno gutanje istih može biti neprijatno. Alkohol koji se nalazi u mnogim sredstvima može učiniti da vam je njihov ukus prejak ili da vam nepogodno utiče na sluzokožu. U tom slučaju možete ih razblažiti sa vodom pre mućkanja ili da potražite sredstva koja ne sadrže alkohol i koja su samim tim blažeg ukusa.

5. Blago mućkanje par sekundi je dovoljno za dobar učinak

Najbolje je da se pridržavate uputstva proizvođača po pitanju toga koliko dugo je potrebno mućkati tečnost u ustima. Istraživanja su pokazala da je vreme od oko 30 sekundi najefektivnije.

Pacijentima savetujemo upotrebu sredstava za ispiranje usta po potrebi. Zbog jakog ukusa na koji se ljudi ponekad žale, nije neophodno koristiti ih više puta na dan ili svakodnevno. Sa druge strane, postoje i oni ljudi koji osećaj svežih usta najviše vole i zbog toga ih koriste često. Ova sredstva su pogotovo pogodna za pacijente koji imaju dosta plombi ili protetskih radova (krunica i mostova) na svojim zuba, kako bi se njihovom upotrebom smanjio broj bakterija na svim delovima zuba, dostupnim i nedostupnim pranju.

Izvor

Oralna higijena i pravilno pranje zuba

by October 24, 2021

Oralna higijena je nauka o oralnom zdravlju čiji je osnovni zadatak očuvanje i zaštita zdravlja usta i zuba.

U ovom tekstu saznaćete:

 • Šta je oralna higijena i zašto je bitna?
 • Kako izgleda pravilno pranje zuba?
 • Koji preparati i pribor se koriste za održavanje higijene zuba?

Uz to videćete i praktične savete kako da Vaš osmeh bude blistav a vaši zubi zdravi!

ZAŠTO JE ORALNA HIGIJENA BITNA?

Često je prva stvar koju primetite na sagovorniku osmeh. Bez obzira na figuru ili izgled, blistav osmeh može ulepšati čoveka. S druge strane, čak i atletski građena osoba koja izgleda prelepo ali nema lep osmeh, manje je privlačna i može imati nedostatak samopouzdanja. Održavanje pravilne oralne higijene je važno jer na taj način možemo da očuvamo prirodnu lepotu zuba i usta u celini.

Osim estetskih razloga, i zdravlje je izuzetno bitan faktor. Naše zdravstveno stanje tesno je povezano sa zubima. I naizgled manje važne infekcije, kao što su karijes i/ili parodontopatija, mogu uticati na zdravlje celog organizma. Infekcije koje su stalno prisutne u ustima iscrpljuju odbrambene sposobnosti organizma, i smanjuju imuni odgovor na druge infekcije i patološka stanja.

Još jedan razlog zašto biste trebali da povedete računa o higijeni zuba jeste i cena stomatoloških usluga, koja često može premašiti Vaša očekivanja. Najjeftinije i najbolje je da sačuvamo zdravlje i lepotu zuba i usta pravilnim i redovnim održavanjem. Ukoliko redovno čistite svoje zube i posećujete stomatologa za periodične preglede, nemate razloga za brigu.ULEPŠAJ OSMEH DANAS!

PRAVILNO PRANJE ZUBA

Pribor za pravilno pranje zuba čine četkica za zube i pasta za zube. Pranje zuba treba da traje od 2-5 minuta. Optimalno vreme koje se preporučuje kod većine ljudi je 3 minuta. Zube treba prati nekoliko puta u toku dana.

KOLIKO ČESTO SE PRAVILNO PERU ZUBI?

Stomatološka ordinacija Dentalux preporučuje pranje zuba ujutru, nakon ručka i pre spavanja. Danas postoje i male četkice koje se mogu spakovati i poneti na posao, tako da nema izgovora za izbegavanje pranja zuba. Ipak, najvažnije je oprati zube uveče pred spavanje, jer se ostaci hrane tokom noći raspadaju i štetno deluju na zube. S obzirom da noću nismo toliko aktivni kao kada smo budni, lučimo manje pljuvačke što je nedovoljno za samočišćenje, pa bi preskakanje pranja pred spavanje napravilo najveću štetu. U toku noći u ustima se množe bakterije koje se eliminišu jutarnjim pranjem zuba.

Obzirom da danas u ishrani koristimo puno šećera, ne samo u slatkišima već i u ostaloj hrani, neophodno je i pranje nakon obroka. Tako ćete ukloniti ostatke hrane i sprečiti štetne procese koji razaraju gleđ a uz to će Vam i osmeh biti blistav.

TEHNIKA PRANJA ZUBA

Pravilno pranje zuba od izuzetne je važnosti s obzirom da pogrešna tehnika može da izazove i negativne efekte kao što je povlačenje desni. Deca se obično uče da se zubi peru “Kako pada kiša” i “Kako raste trava”. Ovaj savet važi i za odrasle.

Prvo se pristupa pranju gornje vilice. Glava četkice je pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zube tako da deo vlakna dodiruje desni dok drugi deo vlakna dodiruje zube sa spoljašnje strane zuba, koja je ka obrazu. Počinjemo uvek sa istog mesta, a to je poslednji zub sa leve strane, i peremo ka desnoj strani. Kada peremo gornje zube četkicu pomeramo iz tog položaja na dole, kao da ‘navlačimo’ desni na zube. Četkica je u kontaktu sa zubima samo kada je pomeramo na dole, kada je vraćamo u osnovni položaj četkica je odvojena od zuba. Ceo pokret dešava se u ručnom zglobu, bez primene velike sile. Potrebno je ovaj pokret ponoviti 3-4 puta za 2 zuba.

Nakon toga prelazimo na sledeća dva zuba. Kada operemo površinu zuba koja je ka obrazu prelazimo na unutrašnju površinu – koja je okrenuta ka nepcu i jeziku. Istim pokretima četkice – odozgo na dole čistimo po 2 zuba. Na kraju grizne površine zuba ‘oribamo’ pokretima napred nazad.

Pošto smo oprali zube gornje vilice prelazimo na zube donje vilice. Pokreti su isti samo je sada smer odozdo na gore. Jedan od znakova da ste zube oprali pravilno jeste i ono što ispljunete. Ukoliko vidite komadiće paste, to znači da ste ili stavili previše paste ili da pastu niste utrljali dovoljno kako biste skinuli naslage. Ovde bismo naglasili da je pranje zuba samo četkicom izuzetno bitno ali nije dovoljno da bismo uklonili sve naslage sa svih površina zuba. Zbog toga postoji dodatni pribor za pravilno održavanje oralne higijene.

PRIBOR ZA PRAVILNO PRANJE ZUBA

U pribor za oralnu higijenu ubrajaju se:

 • Četkica za zube (električna ili obična)
 • Pasta za zube
 • Interdentalne četkice za zube
 • Konac za zube
 • Tečnost za ispiranje usta
 • Oralni tuš (irigator)
 • Strugač za jezik

NAJBOLJA ČETKICA ZA ZUBE

Često nas pacijenti pitaju koja je najbolja četkica za zube. Oralna higijena ne može se zamisliti bez pranja zuba pa je najbitnija efikasnost i materijal četkice. Naša preporuka je korišćenje mekih četkica čija su vlakna sintetička jer umanjuju zadržavanje mikrooganizama a uz to i omogućavaju veću efikasnost čišćenja.

Veličina i oblik četkice je individualna stvar jer treba da odgovaraju Vašim potrebama. Tako se za decu koriste četkice za zube koje imaju manju glavu jer su dečija usta manja, i one treba da dopru do najudaljenijih zuba. Kod odraslih se koriste nešto veće četkice. Neophodno je napomenuti da se četkica za zube menja na tri meseca ili ranije ukoliko pokaže vidljive znakove istrošenosti.

Ukoliko se primenjuje veliki pritisak prilikom pranja zuba četkica će brže propasti, a mogu se oštetiti i zubi. Ukoliko koristite električnu četkicu za zube, dovoljno je da zamenite samo glavu četkice. Najpoznatiji brendovi četkica za zube su Curaprox, TePe, Coglate i slični. Ukoliko Vas interesuje električna onda Oral B. Cena četkice varira i kvalitetna četkica za zube može se naći po ceni od 500 – 1.500 RSD dok električna četkica košta od 2.500 do preko 20.000 RSD.

NAJBOLJA PASTA ZA ZUBE

Još jedno od čestih pitanja je izbor paste za zube. Na tržištu ima mnogo pasta za zube koje “obećavaju”. Proizvođači pokušaju da pridobiju mušterije tako što proizvode paste sa posebnim aromama ili ukusima.

Ono što je za Vas bitno je da tražite pastu za zube koja je bogata fluorom (za odrasle je većina pasti sa oko 1500 ppm fluora, što je optimalno za prevenciju karijesa) jer znatno smanjuje rizik za nastanak karijesa. Proizvođači često reklamiraju paste za izbeljivanje zuba. Ove paste najčešće nisu efikasne u beljenju, a dugotrajnom primenom mogu da dovedu do pojačane osetljivosti zuba na toplo i hladno. Ukoliko niste zadovoljni bojom svojih zuba u našoj ordinaciji uvek možete zakazati izbeljivanje koje je bezbedno, sigurno i efikasno.

Neki od poznatih brendova su Colgate, Parodontax, Blend-a-med, Lacalut, Sensodine, Elmex i mnoge druge. Cena paste za zube kreće se od 300 – 600 RSD i zavisi od zapremine, proizvođača i prvobitne namene (izbeljivanje zuba, jačanje desni, smanjivanje osetljivosti zuba).

INTERDENTALNE ČETKICE ZA ZUBE

Interdentalne (međuzubne) četkice uklanjaju naslage između zuba i uz rubove desni gde obične četkice ne dopiru. Deo su obavezne dnevne rutine u pranju zuba, a izuzetno su važne kod osoba koje imaju krunice, mostove i/ili implantate. Dovoljno ih je upotrebljavati jednom dnevno, uveče, posle pranja zuba običnom četkicom i pastom za zube. Za detaljna uputstva kako se koriste interdentalne četkice obratite se našim lekarima za savet.

Vlakna četkice mogu biti natopljena antibakterijskim agensom – hlorheksidinom. Vrlo su fleksibilne te omogućavaju temeljno čišćenje interdentalnog prostora i prostora koji nije dostupan običnim četkicama. Obično se kupuju u pakovanju od 5-7 i cena je oko 600 – 800 rsd u zavisnosti od proizvođača. Interdentalne četkice može da zameni jedino oralni irigator(tuš).

KONAC ZA ZUBE

Konac za zube izrađen je od tankih niti i koristi se za uklanjanje ostataka hrane sa teško dostupnih mesta. Osim što uklanja hranu, zubni konac koristan je i za uklanjanje zubnog plaka koji uzrokuje karijes i gingivitis, ali je za ovu svrhu manje efikasan od interdentalnih četkica. Zubni konac obično je upakovan je u kolut dužine od 30 – 50m i cena se kreće od 200 do 500 RSD.

Najefikasnija metoda u oralnoj higijeni je svakako kombinacija različitih načina čišćenja zuba. Redovno i pravilno pranje zuba uz korišćenje ostalog pribora i tečnosti za ispiranje usta će pomoći da odložite vanredne posete stomatologu. Ipak, trebali biste da se konsultujete o korišćenju pasti, tečnosti ali i preventivno pregledate stanje desni i zuba. U ovom članku preporučićemo i konkretne proizvode za održavanje oralne higijene.

NAJBOLJA TEČNOST ZA ISPIRANJE USTA

Tečnost za ispiranje usta je antiseptički rastvor kojim se ispiraju usta i zubi i nije zamena za pranje zuba. Tečnost se koristi nakon detaljnog pranja i čišćenja kao završni detalj. Preporučuje se u posebnim stanjima kada već postoji izrađena upala desni(kao dodatak terapiji) ili ukoliko je iz bilo kog razloga onemogućeno adekvatno održavanje higijene (kod starih osoba, kod ljudi koji zbog bolesti nemaju dovoljne motoričke sposobnosti da izvedu pravilno pranje, osoba sa posebnim potrebama i slično). Osnovna namena je da ukloni preostale bakterije koje su ostale nakon četkanja. Glavni sastojci su fluor, koji kao i kod paste za zube ojačava gleđ i ubija bakterije, i hlorheksidin. Obično ima ukus mentola pa će Vaš dah biti osvežavajući nakon korišćenja.

Bitno je napomenuti da i ovde ima dosta brendova i da je preporuka da konsultujete stomatologa pre izbora tečnosti za ispiranje usta. Neke od njih sadrže alkohol koji može da ošteti i nadraži usnu sluznicu. Sa druge strane, postoje i tečnosti sa različitim koncentracijama hloheksidina koje u većoj meri uništavaju bakterije ali mogu da potamne zube pa se primenjuju sa pauzama.

KAKO SE ISPIRAJU USTA?

Nakon pranja zuba koje traje oko 3 minuta, zubi se očiste interdentalnim četkicama ili oralnim tušem. Tako uklanjate preostale delove hrane koji zaostaju između zuba a koje četkanjem niste uspeli. Tek tada pristupa se ispiranju usta. Obično se zatvarač boce može koristiti kao dozer. Sadržaj se ne guta i ne pije već se mučka u ustima tridesetak sekundi i onda ispljune.

ORALNI TUŠ

Oralni tuš je izuzetno dobar i koristan dodatak sredstvima za oralnu higijenu za koju sve veći broj ljudi pokazuje interesovanje. Zubi se “tuširaju”, odnosno ispiraju mlazom vode pod visokim pritiskom i često komplet sadrži nekoliko nastavaka. Tako možete da koristite jedan nastavak za čišćenje jezika, drugi nastavak za dentalni plak a treći za zubne proteze, i više članova domaćinstva može da koristi isti tuš sa različitim nastavcima. Cena oralnog tuša varira i može se naći po ceni od 5.000 – 15.000 rsd u zavisnosti od fukncionalnosti, proizvođača i broja nastavaka. Posebno je koristan ljudima koji imaju fiksne ortodontske aparate, krunice, mostove i implantate.

ŠTA JOŠ UTIČE NA ORALNU HIGIJENU?

Osim tretmana koji smo detaljno opisali, postoje još neki faktori koji smanjuju rizik od najčešćih zubnih infekcija kao što je karijes ili gingivitis/parodontopatija. Izbalansirana ishrana gde je unos veštačkog šečera maksimalno smanjen pozitivno će uticati ne samo za vaše zube, već i kompletno zdravlje. Ukoliko niste aktivni pušač i ne pijete kafu ili bar ne u prevelikim količinama, manje ćete morati da brinete o boji vaših zuba. Koriščenje suplemenata koji sadrži fluoride kod dece (uz obaveznu konsultaciju sa stomatologom) takođe je koristan savet.


Izvor

Šta treba znati o ZUBIMA?

by October 24, 2021

Šta izaziva gubitak zuba?

Propadanje zuba i parodontopatija su najčešći uzroci gubitka zuba. Propadanje zuba se odvija kada je većina mineralne strukture zuba daleko narušena i rupa (šupljina) je formirana. Dok propadanje zuba prvenstveno utiče na decu, paradentoza ili oboljenja desni, utiču uglavnom na odrasle. Paradentoza je infekcija desni usled nagomilavanja naslaga, a u najranijoj fazi je poznata kao gingivitis.

Koliko puta dnevno treba da operem zube?

Najčešće stomatolozi preporuču da perete zube najmanje dva puta dnevno. Pranje posle svakog obroka (i korišćenje zubnog konca najmanje jednom dnevno) je takođe dobar način da se održi zdravlje zuba.

Kada dete treba da ode prvi put kod zubara?

Dete treba da ima svoj prvi stomatološki pregled najkasnije do svog trećeg rođendana. Mnogi zubari preporučuju da se poseti stomatolog kada izadje prvi zub.

Da li je važno da se koristi konac za zube?

Da. Korišćenje konca jednom dnevno. Sprečava nagomilavanje naslaga i onemogućava početak upale desni i paradentoze.

Šta je estetska stomatologija?

Estetska stomatologija je grana stomatologije koja sprovodi različite procedure za poboljšanje lepote Vašeg osmeha.

Šta je kanalno lečenje korena zuba?

Kanalno lečenje korena je neophodno kada je nerv (takođe poznat kao pulpa) inficiran usled povrede ili karijesa. Tretman lečenja kanala korena podrazumeva uklanjanje obolele pulpe, zatim čišćenje i zatvaranje kanala korena zuba.

Šta su proteze i kome su potrebne?

Proteze su delimičan ili potpun skup veštačkih zuba gornje ili donje vilice, obično vezanih za ploču. Jednostavno rečeno, proteze su skup veštačkih zuba. Ako ste izgubili većinu ili sve zube, vi ste savršeni kandidat za potpunu protezu. Ako i dalje imate neke prirodne zube, parcijalne proteze se preporučuje da se poboljša sposobnost žvakanja, govora, i podrška za mišiće lica.

Šta izaziva rak ustiju i šta su neki od znakova upozorenja?

Duvan (cigarete, lule, duvana za žvakanje…) je najčešći uzrok raka usne duplje. Kombinovanje duvana sa prekomernim konzumiranjem alkohola takodje može da podstakne razvoj raka ustiju. Loša higijena, produžena iritacija usne duplje, kao i izloženost usni jakom suncu su jedni od uzroka bolesti. Mnogi zubari veruju da vitamini A i E mogu sprečiti sticanje raka usne duplje. Rani simptomi raka ustiju uključuju: bol na usnama, ustima ili u grlu koja ne zacele; čvorići na usnama, u ustima, ili u grlu; crveni ili beli pečati u ustima, bol ili krvarenje, oticanje usta i bilo kakve poteškoće ili nelagodnost usled žvakanja ili gutanja.

Koji su tretmani za paradentozu?

Ako se parodontopatija otkrije u ranoj fazi (kada nije napredovala dalje od tačke gingivitisa), može se lečiti skaliranjem i koren-planiranje (uklanjanje naslaga oko zuba i ravnanje površine korena). Ukoliko bolest napreduje do kasnie faze, moguć je hirurški tretman, koji uključuje sečenje desni, eliminišući nagomilavanje stvrdnute naslage i popravka oštećene kosti.

Šta je upala desni?

Gingivitis je upala desni oko korena zuba. Označava ranu fazu parodontopatije koju karakteriše upaljene i natečene desni.

Kada i zašto treba izvaditi umnjake?

Svako ko je u opasnosti od razvijanja impaktiranih umnjaka (treći kutnjaci koji su delimično izašli ili su zarobljeni u vilici) treba ih ukloniti da ne oštete susedan zub i izazvati druge probleme. Pored toga, svako ko planira proteze, treba da izvadi svoje umnjake.

Izvor

Šta treba znati o PARODONTOPATIJI

by October 24, 2021

Imate osetljive zube koji krvare pri pranju ili korišćenju zubnog konca? Krajnje je vreme da posetite svog stomatologa kako biste na vreme izbegli parodontopatiju – oboljenje koje, u poslednjem stadijumu, izaziva ispadanje zuba!

Vreme do parodontopatije je individualna stvar ali je put dobro poznat. Sve počinje zapaljenjem desni. Gingivitis je najčešće izazvan lošom oralnom higijenom i ima ga 9 do 10 odraslih osoba. Zdrave desni su čvrste i ružičaste boje. Kod gingivitisa desni postaju crvene, natečene, meke i sjajne, pri pranju i konzumiranju čvrste hrane krvare.

Za sve je kriv dentalni plak

U ustima čoveka živi više miliona bakterija. Dok su neke korisne i učestvuju u razgradnji i varenju hrane, druge učestvuju u stvaranju dentalnog plaka, bezbojne supstance koja izaziva bolesti desni.

Ukoliko se uklanja svakodnevno pranjem usta i zuba i korišćenjem zubnog konca, dentalni plak je bezopasan. Međutim ukoliko se ne ukloni i krene da se taloži, zubi će polako propadati jer su pojava takozvanih parodontalnih džepova i bolesti desni, neizbežne.

Nemojte misliti da se plak stvara od hrane, onnastaje taloženjem proteina iz pljuvačke koga zatim naseljavaju mikroorganizmi. Dentalni plak se nikada ne možete potpuno odstraniti, on je nevidljiv golim okom. Najbolje što možete da činite jeste da posvetite punu pažnju detaljnom četkanju zuba ali i koncu i interdentalnim četkicama.

Posebno je važno dobro očetkati zube, uveče, pred spavanje. To podrazumeva utrošenih pet minuta. Kada me moji pacijenti pitaju, koliko dugo je potrebno prati zube ja im odgovaram – zavisi koliko zuba imate.

Kako da je prepoznate?

Glavna karakteristika parodontopatije jeste krvarenje desni i ogolićenje vrata korena zuba, pa i klaćenjem zuba. Desni propadaju tako da zubi ostaju ogolićeni, pa izgledaju kao da su izduženi. Ovaj proces može da uzme i veće razmere pa da koren zuba bude ogoljen do vrha.

Prvi simptom parodontopatije jeste upala desni, potom sledi stvaranje parodontalnih džepova koji često znaju da budu ispunjeni gnojem, potom ogoljenje korena zuba, labavljenje, klaćenje i na kraju ispadanje zuba.

Parodontalni džepovi su najvažniji i najsigurniji znak parodontopatije. Promena zaista liči na džep i nastaje između zuba i desni. Prepoznaćete ih po crvenim i otečenim desnima, sa izraženim krvarenjem na bilo kakvu vrstu provokacije.

Bol u parodontopatiji znači da je došlo do neke komplikacije i tada je ova bolest već sigurno uznapredovala.

Već imam parodontopatiju, šta sada?

Terapija može biti konzervativna – kada se obrađuju parodontalni džepovi sa ciljem eliminacije ali i hirurška.

Parodontopatija počinje u mladosti. Izgovor da imate loše zube i da je genetika kriva za sve – više ne važi. Sigurnije je da ste nasledili loše navike kada je oralna higijena u pitanju.

Posebnu pažnju ovom problemu treba da posvete svi oni koji planiraju da nose fiksne proteze.

Parodontopatije mogu da utiču i na pogoršanje nekih sistemskih bolesti. Osobe obolele od dijabeta sa parodontopatijom koja nije sanirana imaju slabiji odgovor na insulin, stoga je neophodno izlečenje parodontopatije.

Mit o tome kako trudnice ne treba da idu kod stomatologa je samo loš mit. Dokazano je da trudnice sa parodontopatijom rađaju bebe pre vremena i da bebe imaju manju telesnu težinu od normalne dece.

Osnovni principi oralne higijene

 • Pravilno četkanje zuba – spolja i unutra
 • Pranje zuba posle svakog obroka
 • Četkica za zube od sintetičkih vlakana
 • Promena četkice na svake tri nedelje
 • Detaljno pranje zuba pred spavanje (obaveznih pet minuta)
 • Korišćenje zubnog konca (po potrebi i interdentalne četkice)

Izvor

Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin porttitor nisl nec ex consectetur, quis ornare sem molestie. 

   Cart