Blog

Otok desni – zašto se javlja i kako ga rešiti

by in Uncategorized October 25, 2021

Desni (gingiva) predstavljaju deo sluzokože u usnoj duplji koja okružuje svaki zub. Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, bez prisutnog otoka i bez krvarenja. Ukoliko su oko zuba prisutni otok desni, crvenilo, krvarenje, gnoj ili bol, tada govorimo o zapaljenju desni. Postoje razni uzroci zbog kojih može doći do ovih promena na desnima, kao i različita rešenja za ove probleme.

Otok desni oko zuba kao posledica prisustva bakterija

Kada je na zubima i desnima prisutan zubni kamenac i meke naslage, tada je prisutan i veliki broj bakterija. Bakterije izazivaju zapaljenje desni, pa samim tim i njihovo oticanje. Ovo ne mora uvek da bude bolno stanje, ali su takve desni često vrlo crvene i lako krvare na dodir. Ovo stanje se relativno lako rešava – detaljnim čišćenjem zuba kod stomatologa kao i pravilnim održavanjem higijene kod kuće.  Pacijenti se često brinu da li će skidanje kamenca oštetiti njihove zube, ali ovo je zabluda. Čišćenje kamenca ne može da ošteti zube. Mnogo je veća šteta kada kamenac izaziva upalu desni, jer će ova upala uticati na povlačenje desni, odnosno doći će do razvoja paradentoze.

Izvor: https://smartmouth.com/articles/blog/3-causes-remedies-bleeding-gums/

Otok desni kao posledica infekcije džepa

Kod pacijenata koji imaju parodontopatiju (paradentozu), dolazi do povlačenja nivoa desni i nivoa kosti oko zuba. Tada kažemo da su oko zuba prisutni džepovi. Ovo stanje zuba je mogće održavati i negovati u toku godina tako da paradentoza ne napreduje velikom brzinom. Ukoliko se ovo stanje ne održava, odnosno ukoliko se u džepovima oko zuba nakupe bakterije, tada dolazi do otoka unutar parodontalnog džepa. Osim otoka i krvarenja, u ovim situacijama je često prisutan i jak bol, kao i gnoj. Tada je potrebno da se što ranije javite svom stomatologu kako bi se uradila kiretaža odnosno evakuacija sadržaja iz parodontalnog džepa.

Otok desni  u delu korena zuba

Zapaljenje živca unutar zuba može da dovede do otoka desni u predelu tog zuba. Ovaj otok može biti veći i u nekim slučajevima može postati vidljiv i spolja na licu. Uz ovaj otok često se javljaju i bol i crvenilo.

Postoji i druga vrsta manjeg otoka koji je jasno lokalizovan, podseća na malo veću bubuljicu i naziva se fistula. Kada postoji zapaljenski proces na vrhu korena zuba, fistula može da nastane u tom delu desni. Ona predstavlja komunikaciju zapaljenja sa spoljašnjom sredinom i na tom mestu se zapaljenje zapravo prazni, te zbog toga ne dolazi do velikog otoka koji je vidljiv spolja. Često se može videti beličast sadržaj koji izlazi na tom mestu.

Zbog velikog broja baterija koji je prisutan oko korena ovog zuba, ovom stanju treba odmah ozbiljno pristupiti. Veoma je važno da se ovo zapaljenje ukloni, kako bi se iz organizma uklonilo žarište. Na osnovu pregleda i analize rtg snimka, stomatolog treba da proceni da li je ovaj zub moguće lečiti i na taj način ukloniti infekciju, ili je zub neophodno izvaditi. Kada se radi lečenje zuba, najčšće se fistula na desnima zatvori i nestane već nakon nekoliko dana.

Oticanje desni kao posledica iritacije 

Iritacija desni može da nastane kada je na zubu prisutan karijes ili neadekvatna plomba. Takođe preširoki rubovi navlaka, faseta ili mostova imaju isti uticaj. Desni na ovom mestu otiču i krvare. Celo stanje dodatno otežava i hrana koja se na ovim mestima zadržava. Oticanje desni kao posedica iritacije se rešava uklanjanjem te iritacije. To znači da će popravkom zuba, zamenom neadekvatne plombe ili zamenom neadekvatne navlake nestati i otok desni.

Oticanje desni kao posledica povrede

Povreda desni može da se dogodi prilikom pranja zuba ili prilikom žvakanja. Oštra korica hleba ili kost od ribe mogu lako da oštete sluzokožu. Na mestu povrede se pored otoka vidi i mala ogrebotina. Ovo stanje nije opasno za desni i uglavnom prolazi samo od sebe u roku od par dana. Povreda desni koja nastaje kao posledica udarca u predelu usta je ozbiljnije stanje. Desni na tom mestu mogu da krvare i da budu nagnječene. U slučaju ove vrste povrede, potrebno je da se u što kraćem roku javite stomatologu kako bi se utvrdilo da li je došlo i do povrede zuba.

Oticanje desni kod virusnih infekcija ili alergija

U sklopu nekih virusnih infekcija može se pored opštih simptoma (temperature, malaksalosti, respiratornih simpotima) javiti i oticanje desni. Ovo stanje je prisutno oko više zuba, ponekad čak i oko svih zuba. U ovakvoj situaciji je potrebno da svom lekaru ili stomatologu navedete koje sve simptome imate i da se u skladu sa tim prepiše odgovarajuća terapija, koja će pored uticaja na  opšte simptome imati uticaj i na smirivanje simptoma na desnima. U slučaju alergijske reakcije, terapije koju lekar prepiše radi smirivanja svih simptoma, uticaće i na smirivanje simptoma na desnima. 

Oticanje desni zbog disanja na usta

Kod osoba koje imaju problem sa disanjem na nos, desni otiču kao posledica učestalog disanja na usta. Ovaj otok se javlja oko prednjih zuba, na mestu gde su desni pod direktnim uticajem vazduha koji se udiše. Ovaj problem nije moguće rešiti dok se ne reši prohodnost nosa. Ono što može da pomogne u ovoj situciji je detaljno održavanje oralne higijene kako hrana i bakterije ne bi dodatno uticale na uvećanje desni, kao i unos veće količine vode u toku dana.

Oticanje desni u trudnoći

U toku trudnoće, zbog uticaja hormona, desni mogu biti uvećane. Ovo uvećanje može biti blago, ali u nekim slučajevima može biti i značajno. Uz uvećanje desni prisutno je i krvarenje koje se dešava i na najblaži pritisak. Ukoliko u toku trudnoće primetite da vam desni krvare i otiču, potrebno je da se javite svom stomatologu koji će detaljnim čišćenjem svih zuba olakšati ovo stanje i pomoći da se otok i krvarenje smanje. Obroke u toku dana treba grupisati na tri ili četiri obroka posle kojih ćete oprati zube. Savetuje se da se izbegava grickanje hrane po malo u toku celog dana. Nakon porođaja i stabilizacije hormona u organizmu, desni će se vratiti na svoje pređašnje stanje.

Iako su desni veoma osetljiva struktura i lako otiču,krvare ili zabole, one sa druge strane poseduju veliku moć regeneracije. Čim se ukloni uzročnik problema, desni vrlo brzo mogu da povrate svoj pređašnji izgled. Oticanje desni treba shvatiti ozbiljno, najviše zbog toga što ukoliko se ova vrsta zapaljenja ne reši na vreme, ono prelazi u hroničan proces odnosno u paradentozu. Kada desni počnu da se povlače u okviru paradentoze, one se više ne mogu vratiti na pređašnji nivo.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Cart