Blog

Šta treba znati o ZUBIMA?

by in Uncategorized October 24, 2021

Šta izaziva gubitak zuba?

Propadanje zuba i parodontopatija su najčešći uzroci gubitka zuba. Propadanje zuba se odvija kada je većina mineralne strukture zuba daleko narušena i rupa (šupljina) je formirana. Dok propadanje zuba prvenstveno utiče na decu, paradentoza ili oboljenja desni, utiču uglavnom na odrasle. Paradentoza je infekcija desni usled nagomilavanja naslaga, a u najranijoj fazi je poznata kao gingivitis.

Koliko puta dnevno treba da operem zube?

Najčešće stomatolozi preporuču da perete zube najmanje dva puta dnevno. Pranje posle svakog obroka (i korišćenje zubnog konca najmanje jednom dnevno) je takođe dobar način da se održi zdravlje zuba.

Kada dete treba da ode prvi put kod zubara?

Dete treba da ima svoj prvi stomatološki pregled najkasnije do svog trećeg rođendana. Mnogi zubari preporučuju da se poseti stomatolog kada izadje prvi zub.

Da li je važno da se koristi konac za zube?

Da. Korišćenje konca jednom dnevno. Sprečava nagomilavanje naslaga i onemogućava početak upale desni i paradentoze.

Šta je estetska stomatologija?

Estetska stomatologija je grana stomatologije koja sprovodi različite procedure za poboljšanje lepote Vašeg osmeha.

Šta je kanalno lečenje korena zuba?

Kanalno lečenje korena je neophodno kada je nerv (takođe poznat kao pulpa) inficiran usled povrede ili karijesa. Tretman lečenja kanala korena podrazumeva uklanjanje obolele pulpe, zatim čišćenje i zatvaranje kanala korena zuba.

Šta su proteze i kome su potrebne?

Proteze su delimičan ili potpun skup veštačkih zuba gornje ili donje vilice, obično vezanih za ploču. Jednostavno rečeno, proteze su skup veštačkih zuba. Ako ste izgubili većinu ili sve zube, vi ste savršeni kandidat za potpunu protezu. Ako i dalje imate neke prirodne zube, parcijalne proteze se preporučuje da se poboljša sposobnost žvakanja, govora, i podrška za mišiće lica.

Šta izaziva rak ustiju i šta su neki od znakova upozorenja?

Duvan (cigarete, lule, duvana za žvakanje…) je najčešći uzrok raka usne duplje. Kombinovanje duvana sa prekomernim konzumiranjem alkohola takodje može da podstakne razvoj raka ustiju. Loša higijena, produžena iritacija usne duplje, kao i izloženost usni jakom suncu su jedni od uzroka bolesti. Mnogi zubari veruju da vitamini A i E mogu sprečiti sticanje raka usne duplje. Rani simptomi raka ustiju uključuju: bol na usnama, ustima ili u grlu koja ne zacele; čvorići na usnama, u ustima, ili u grlu; crveni ili beli pečati u ustima, bol ili krvarenje, oticanje usta i bilo kakve poteškoće ili nelagodnost usled žvakanja ili gutanja.

Koji su tretmani za paradentozu?

Ako se parodontopatija otkrije u ranoj fazi (kada nije napredovala dalje od tačke gingivitisa), može se lečiti skaliranjem i koren-planiranje (uklanjanje naslaga oko zuba i ravnanje površine korena). Ukoliko bolest napreduje do kasnie faze, moguć je hirurški tretman, koji uključuje sečenje desni, eliminišući nagomilavanje stvrdnute naslage i popravka oštećene kosti.

Šta je upala desni?

Gingivitis je upala desni oko korena zuba. Označava ranu fazu parodontopatije koju karakteriše upaljene i natečene desni.

Kada i zašto treba izvaditi umnjake?

Svako ko je u opasnosti od razvijanja impaktiranih umnjaka (treći kutnjaci koji su delimično izašli ili su zarobljeni u vilici) treba ih ukloniti da ne oštete susedan zub i izazvati druge probleme. Pored toga, svako ko planira proteze, treba da izvadi svoje umnjake.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Cart