Blog

Najčešća pitanja o nicanju zubića kod dece

by in Uncategorized October 24, 2021

Najčešća briga roditelja u početku je da njihovo dete nije gladno. Vremenom se pojave neke nove nedoumice vezane za rast i razvoj njihove bebe, a sve je više i onih roditelja, koji se pitaju kada će već, konačno, bebi da iznikne prvi zubić?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti, jer vreme nicanja prvih zuba je, vrlo često, nasleđem uslovljeno. Najčešće, prvi zubić niče između šestog i osmog meseca života bebe, mada ima i slučajeva da je kod sasvim zdrave bebe, prvi zub izašao već sa tri meseca, dok se drugoj  pojavio, tek, sa 18 meseci. Naravno, na nicanje zubića utiču, sem onih naslednih, i mnogi drugi faktori.

Bitno je znati, da deca u svoje prve tri godine života dobiju svih 20 mlečnih zuba!

Kako da znamo da bebi niče zubić?

Ponašanje beba prilikom nicanja zuba je različito. Ne očekuju se neki veliki problemi prilikom nicanja zubića. Najčešći problemčići se razvijaju tek prilikom nicanja kutnjaka, mada ima slučajeva kada su se tegobe javljale i ranije.

 • Često roditelji vrlo rano, negde oko 3 – 4 meseca života svoje bebe, primete obilno lučenje pljuvačke. To ne mora uvek biti i prvi znak predstojećeg procesa nicanja zubića.
 • Sluzokoža na mestu izbijanja budućeg zuba je natečena, napeta i bolna
 • Blagi porast temperature (do 38.5°C u guzi ili do 38°C pod pazuhom) – ukoliko se pojavi veća temperatura, obavezno se javite dečjem lekaru – pedijatru!!! 
 • Ponekada se na mestu izbijanja zubića pojavi manji hematom (masnica)
 • Plačljiva, razdražljiva, neraspoložena
 • Slabo spava, često se budi
 • Beba grize sve što joj dospe u usta
 • Odbija da jede
  Za sve nedoumice vezane za dete, koje su Vam sumnjive, obavezno se javite svom pedijatru, koji će najbolje znati o čemu se, konkretno radi.

  Kojim redosledom niču zubi?

  Najpre, negde oko 6 – 9 meseca, bebi prvo niču dva središnja sekutića u donjoj vilici. Nekoliko meseci kasnije, niču i gornji sekutići. Sva četiri u vremenskom periodu od po mesec dana. Sekutića ima ukupno osam (četiri u donjoj i četiri u gornjoj vilici). Prosečna beba od godinu dana ima 6 zuba (dva u donjoj i četiri u gornjoj vilici). Nakon ovog perioda, sledi kraća pauza u trajanju od par meseci, posle koje naglo izbija novih šest zubića jedno za drugim (dva preostala sekutića u donjoj vilici i četiri „prva“ kutnjaka). Posle pojave „prvih“ kutnjaka(predkutnjaka), ponovo sledi kraća pauza, nakon koje počinju da se razvijaju očnjaci, između sekutića i predkutnjaka. Ovaj proces traje do druge polovine druge godine.Na kraju procesa nicanja zubića, još izniču preostala četiri „druga“ kutnjaka, smeštena iza predkutnjaka. Ceo proces traje najdalje do treće godine života.
  • Prvi sekutići izniču oko 7 meseca života
  • Drugi sekutići oko 8 meseca
  • Očnjaci od 14 – 20 meseca života
  • Prvi kutnjaci („četvorke“) od 11-18 meseci
  • Drugi kutnjaci („petice“) od 19-30 meseciDogađalo se da se beba već rodi sa jednim zubom tzv „natalni zub“, ali takve pojave su izuzetno retke.

   Kako olakšati ovaj proces?

   Saveta je mnogo!Onaj najvažniji je da svakako posetite dečjeg stomatologa, koji će Vam najstručnije moći pomoći i dati najbolji savet.Ono što možemo i sami da uradimo je sledeće:
 •  Dati detetu ohlađenu (ne i zaleđenu) glodalicu iz frižidera (hladna glodalica prija bolnim desnima, a žvakanje poboljšava cirkulaciju desni, ublažava bol i osećaj napetosti, te pomaže nicanju zubića)
 • Dozvolite bebi da glođe šta želi, ali izbegavati lako lomljive predmete koji bi mogli da povrede ili dovedu bebu u opasnost
 • Neke bebe vole da žvaću tkaninu (ćebence, plahtu, benkicu,…)
 • Dati bebi koricu hleba (ako je do sada jela hleb) da žvače
 • Ne davati pretoplu hranu bebi
 • Izbegavati upotrebu sokića i hrane jakog ukusa
 • Ako dete odbija da pije mleko (da sisa) dati mlak ili hladan čaj
 • Utrljajte prohlađen blagi čaj od kamilice ili žalfije u desni – smanjuje bol i napetost
 • Često prati igračke koje beba može staviti u usta

Najčešća pitanja u klubu o nicanju zubića kod beba:

Kako bebi da ublažimo tegobe za vreme nicanja zuba?

– Nekoliko meseci pre pojave zubića, beba počinje da balavi. Neposredno posle izbijanje prvog zuba, balavljenje se intenzivira i počinje nelagodnost u nabreklim desnima u vidu svraba, pa i bola.

Ona traje sve dok bela krunica ne proviri iz desni. Da bi ubrzala ovaj proces, beba ima potrebu da grize. Zato joj treba dati čistu gumenu „glodalicu“, a povremeno, naročito pred spavanje, možete joj premazati desni anestetskim rastvorom za ublažavanje bola, mada u tome ne treba preterivati. Nije dobro da stalno žvaće koru hleba, jer to doprinosi kvarenju zuba.

Da li je normalno da nicanje zuba prati povišena temperatura?

– lako pri izbijanju zuba temperatura može biti lako povišena (obično ne preko 38° C), to nije tako česta pojava kao što se misli, pa se, neretko, previdi infekcija koja treba da se leči. Naročito slične simptome kao kod nicanja zuba može da da upala srednjeg uva, o čemu treba voditi računa.

Moja beba se rodila sa zubom. Da li da ga vadimo?

– Desi se da se beba rodi sa zubom, ali on nije „pravi“, slabo je fiksiran u desnima i kad-tad će ispasti. Da ga beba ne bi udahnula, bolje je da ga stomatolog što pre izvadi. Na njegovom mestu će redovno da nikne mlečni zub kada za to dođe vreme.

Moj sin će uskoro da napuni godinu dana, a još nema nijedan zub. Kada će nići?

– Nije neobično da zubi krenu da niču tek u drugoj godini, ali na kraju, uglavnom, sve bude kako treba. Izostanak nicanja mlečnih zuba posle prve godine je veoma redak, a ukazuje na urođene nepravilnosti u broju ili, čak, nedostatak svih zuba.

Kada bebi da počnem da perem zube?

– Da bi zubići bili zdravi, potrebno je da se ujutru i uveče izbrišu mokrom gazom. Četkicu za zube počnite da koristite tek kad beba dobije više zubića u nizu (krajem prve i početkom druge godine).

U prvo vreme zube perite samo vodom. Važno je da ih čistite pravilno, a to znači da pet puta pređete svaki zub od desni do grizne površine i sa spoljne i sa unutrašnje strane. Za pastu je u prve tri godine rano, jer malo dete ne ume da ispere usta.

Da li treba popravljati mlečne zube ako su zahvaćeni karijesom?

– Treba. Tačno je da će oni jednog dana da ispadnu, ali dotle treba da „čuvaju mesto“ za stalne zube, pa ih, kada su bolesni, treba lečiti, a ne vaditi, osim u slučaju da za-paljenje zahvati kost, što se ne očekuje kod odojčeta. Najveći neprijatelji mlečnih zuba su cucla „laža“ i uspavljivanje uz flašicu slatkog napitka (mleka ili soka). Oni pogoduju razmnožavanju bakterija u ustima koje izazivaju zubni karijes. Osim toga, cucla može da deformiše desni, pa je treba izbegavati ukoliko je moguće.

Mojoj ćerkici su se pojavile bele mrlje na zubićima. Da li da se javimo stomatologu?

– Obavezno je odnesite kod stomatologa i to dečijeg. Bele i sive mrlje su mesta demi-neralizacije zubne gleđi pod dejstvom kiseline koju produkuju bakterije „gosteći se“ ostacima hrane i šećerom na površini zuba. Bakterije u bebina usta dolaze bliskim kontaktom iz usta osobe koja je neguje, najčešće majke. Brigom o zdravlju svojih zuba, indirektno štitite i zube svoga deteta! Ako se gleđ u većoj meri istopi, postoji opasnost od nastajanja tzv. cirkularnog karijesa, opasnog oboljenja koje može u roku od nekoliko nedelja da uništi sve mlečne zube! Doktor će preduzeti mere zaštite zuba od demin-ralizacije koje podrazumevaju prisustvo minimalnih količina fluorida na površini zuba.

Da li je obavezno da dete nasledi od roditelja „loše“ zube ako ih oni imaju?

– Nije. Ni vi se niste rodili sa „kvarnim“ zubima, ali su se oni razboljevali zbog nepravilne nege. Da bi vaše dete izbeglo tu sudbinu, treba da se pridržavate sledećih saveta:

KAKO SPREČITI KARIJES KOD ODOJČETA I MALOG DETETA?

– Redovno mu održavajte higijenu usne duplje od rođenja;

čistite mu mlečne zube svakog dana;

nemojte stalno držati dete na dojci, niti mu davati da se igra flašicom;

nemojte ga uspavljivati flašicom sa mlekom ili sokom. Ako baš mora da je drži u ustima dok ne zaspi, sipajte u nju nezasladenu vodu;

nemojte mu davati koru hleba da bi ublažilo tegobe pri nicanju zuba, već gumenu glodalicu;

nemojte ga po ceo dan hraniti, neka ima potreban broj obroka, između kojih ne jede ništa;

dajte mu četkicu za zube da se igra, kako bi se naviklo na nju;

održavajte redovno higijenu svojih zuba;

vodite dete kod stomatologa na redovne kontrole bar dva puta godišnje;

ukoliko stomatolog preporuči, dajte mu redovno tabletice fluora.

Da li bebi da dajem tabletice fluora za zube?

– Uprkos kontroverznim stavovima stručnjaka, Svetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje ovaj način prevencije karijesa. U većem delu Srbije zemljište i voda su siromašni fluorom. Pošto se vodovodska voda kod nas, za sada, ne fluoriše, savetuje se preventivno davanje fluora deci i to: od navršene druge godine 0,25 mg dnevno, od navršene četvrte godine 50 mg dnevno, a od navršene sedme godine 1 mg dnevno uz korišćenje zubnih pasti sa fluorom. Ako vaša beba pije vodu u kojoj nema dovoljno fluora, posavetujte se sa pedijatrom ili stomatologom.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Cart